Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin?

Saya tak tahu kenapa, memang ramai yang sampai ke blog saya untuk bertanyakan soalan tersebut. Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? 8O makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon eek Seriously saya sampai naik kompius dibuatnya. Memang jagung tak boleh makan ke selepas bersalin? Atas sebab apa pon saya tak pasti. Kerana bila masuk bab berpantang ni, terlalu banyak Mazhab atau ajaran yang kita dengar. Di bahagian utara Malaysia, pantangnya adalah lain, tak sama dengan di bahagian Selatan Malaysia. Hehehehe.. tu tak masuk lagi berpantang cara Jawa, cara Melayu, cara Cina, cara Indonesia (Jawa jugak la kot), dan yang paling pemes sekali zaman sekarang ni ialah – berpantang-macam-tak-pantang. Yang ni melampau tau uols. :mrgreen: makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon mrgreen

bolehkah makan jagung selepas bersalin makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? jagung corn

>

Pemakanan Selepas Bersalin

Kalau di hospital semasa beranakkan Husnul Iman dan Hannan Soufiya, tembikai tu memang pasti dihidang la. Hoho. Bukan sahaja hospital swasta, malah hospital kerajaan juga. So pandai-pandai laaaa kita nak makan ke tak makan tu. Mula-mula juga saya kurang percaya sangat pasal pantang-pantang ni (ala biasala generasi muda, semua nak fakta la kononnya). Tapi bila mana saya berurut selama 7 hari dengan seorang warga Indonesia ni (penjaga pantang saya), beliau banyak bercerita tentang masalah-masalah yang berkaitan dengan rahim.

>

Secara puratanya, beliau berkata, lelaki Melayu hampir tak kisah pada “performance” isteri, berbanding lelaki Indonesia yang lebih “cerewet” dan sangat mementingkan nilai “keintiman”. Ok ini ilmu, sila hadamkan dengan rasa ilmiah. :lol: makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon lol

<

Sebagai contoh untuk lelaki Indonesia bak kata penjaga pantang saya tu kata, sekiranya seorang isteri ada makan timun atau tembikai atau mana-mana buah yang sejuk, “sensor” suami terus dapat tahu dan detect “kesejukan” si isteri. :oops: makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon redface8) makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon cool Terus si suami akan ajak si isteri cover balik dengan minum jamu-jamu. Sebab itu lah warga Indonesia tak kira la lelaki atau perempuan, amat pentingkan amalan makan jamu ni. Supaya “panas” kata mereka.

>

Berbalik kepada soalan, Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin?

Sungguh sebenarnya saya tak pasti, sama ada ia boleh buatkan angin ke, atau buatkan sejuk ke. Heheheheh. Tetapi melalui pembacaan, rupanya jagung sebenarnya boleh menjadikan angin. Angin pada seseorang juga sebenarnya sangat subjektif. Sebab ada sesetengah orang memang terlalu sensitif pada makanan berangin, dan ada juga yang perut kebal-tolak-batu-kayu makan apa jek tak de masalah. Jadinya, tak perlu dirungsingkan sangat. Menjauhi makanan yang dikhuatiri memudaratkan itu sememangnya lebih baik. Takkan bila dah sakit baru nak elakkan kan. Boleh je mencuba dahulu jika rasa ok, dan tinggalkan jika rasa tak ok.

>

Untuk saya?

Hehehhe.. saya makan jagung ok, alhamdulillah. :lol: makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? icon lol Emping jagung ke, jagung rebus ke, rasanya ok utk diri saya. Tak applicable untuk semua orang ya. Apa pon, saya memang tetap akan konsisten ambil Set Bersalin Shaklee, sebab ia sangat-sangat membantu menjadikan saya lebih sihat, cergas dan kuat seakan bukan baru lepas bersalin. Alhamdulillah.

>

set bersalin shaklee makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? set bersalin shaklee

JK Niaga Beli Sekarang makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? JK Niaga Beli Sekarang1

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee makan jagung selepas bersalin Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin? Daftar ahli Shaklee

>

 

4 comments

  1. Heheheheh…
    Ilmu tu.. ilmu.. penjaga pantang tu kata, org lelaki melayu kita mana kisah sejuk ke panas… redah jek.. erkk..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: