Alahan Mengandung – Bagaimana Mengatasi?

Wah wah.. masa nak mengandung tu punya saya excited tak hengat beb!  :mrgreen: {focus_keyword} Alahan Mengandung - Bagaimana Mengatasi? icon mrgreen Seronok bukan kepalang! Alhamdulillah. Sekali bila dan doktor confirmkan jek kandungan tu, adeh…macam mana boleh terpula ada pulak fasa alahan mengandung yang begitu menyiksakan ini!! Memang rasa nak nangis tau. Bukan rasa, memang dah nangis pun! :cry: {focus_keyword} Alahan Mengandung - Bagaimana Mengatasi? icon cry

{focus_keyword} Alahan Mengandung - Bagaimana Mengatasi? morning sickness

Saya sendiri turun berat sehingga 5 kilo dalam masa sebulan pertama mengetahu kandungan ini. Pergh.. sungguh mencabar. Hampir tiap hari dok tanya pakcik Google, apa-apa petua dan teknik yang sedikit sebanyak dapat kurangkan rasa alahan mengandung ni. Bayangkan lah, bau sabun tak boleh, bau ubat gigi tak boleh, bau benda goreng tak boleh, bau minyak wangi kereta tak boleh, malah bau suami pon tak boleh. Haiya. Selera makan apatah lagi. Semua hilang.

Godek punya godek, dapatlah sikit-sikit tips untuk hilangkan loya dan mabuk-mabuk ni.

  1. Elakkan makan makanan pedas. Saya paham, mulut pahit sangat. So makanan pedas dapat bantu hilangkan pahit. Tapi seksa woo sebab kalau muntah, maunya sampai kepala sakitnya. Argg… pedih2.
  2. Elakkan makan makanan manis. Sebab apa, sebab dengan makanan manis, masa makan memanglah sedap. Tapi lepas tu mulalah mulut jadi bertambah pahit. Lagilah rasa nak muntah. Grrr..
  3. Elakkan pengambilan kafein dan kopi. Tak berapa elok pun untuk baby. Dan kafein pun sebenarnya menghalang penyerapan kalsium. So, meskipun doktor membenarkan mengambil kafein dan kopi, terhadkan pengambilannya kepada hanya sekali sehari.
  4. Makan kerap tapi dalam bahagian yang kecil. Kalau tak kerap makan, perut akan kosong. Tapi maklumlah dah nama pun mabuk kan. So, tak selera pon nak makan. Tapi bila perut dibiarkan kosong, angin tu lebih-lebih lah rasanya lagi untuk trigger rasa nak muntah.

Haa… itu tips secara general. Tapi bila saya mengenali Shaklee, saya dapati ada tips yang lebih mudah untuk menghilangkan rasa alahan mengandung.

  1. Vita-C Chewable Plus – Rasa yang masam-masam manis memang kenalah dengan tekak saya. Hilang terus rasa pahit mulut, maka hilang terus rasa macam nak muntah tu. Heheh.
  2. Peppermint Ginger Plus – Haa, yang ni hilangkan rasa angin-angin dalam perut tu. Rasa peppermint lagi tau. Kalo nak jadikan air herba pon ok. Cume larutkan jek dalam air. Memang best!
  3. Energizing Soy Protein – Haa, kalau memang dah takde tenaga tu teguk sahajalah ESP ni. Minum bancuh air gitu sahaja pun ok. Saya shake dengan Vitagen atau air Yogurt. Memang best!
  4. B Complex. Haa, ada asid folik dalam vitamin B Complex ni. Bukan setakat ia cukup diambil oleh ibu mengandung (ambil dengan Vitalea Multivitamin), kurang sikit rasa loya dan alahan mengandung tu.

Oh, itu yang basic ya. Untuk keperluan lain ibu mengandung, Shaklee juga mencadangkan produk berikut.

  1. Ostematrix – yang ni wajiblah ibu mengandung dan ibu menyusu ambil ya. Kalau tak ambil, surely kita mula start rasa pinggang sakit, pergelangan sakit. Jaga-jaga! Osteoporosis boleh berlaku. Bila kepadatan tulang berkutang, amatlah take time berbulan-bulan nak pulihkan kembali struktur tulang ye.
  2. OmegaGuard – haaa yang ni memang favourite saya. Sebabnya ia kaya dengan EPA dan DHA tau. Untuk trimester ke 2, minyak ikan yang kaya dengan EPA ni sangat baik untuk pembentukan retina mata. Untuk trimester ke 3 pula, perkembangan otak bayi tengah sangat pesat. So, amat baiklah ambil Omegaguard ni.
{focus_keyword} Alahan Mengandung - Bagaimana Mengatasi? SET 2520J  2520trimester 2520ii

So, ramai dah guna Shaklee untuk atasi masalah alahan mengandung ni. Saya sudah. Anda bila lagi? :D {focus_keyword} Alahan Mengandung - Bagaimana Mengatasi? icon biggrin

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: