Kali ini saya bukan nak share tips kuruskan badan jek, malah saya ingin share macam mana nak pilih makanan yang membuatkan anda bila dah kurus, akan kurus sokmo dan selalu rasa kenyang lebih lama. Hehe. Maklumlah, kadang bila kita nampak kita dah kurus, mula rasa “bahagia” nya nak makan macam-macam semula. Bahaya tau. Bahaya!!!:lol: tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon lol

Biasanya kita ni selalu confuse, asal untuk kuruskan badan jek, kene diet. Malah istilah diet tu sendiri ramai orang sebenarnya salah paham. Diet dalam erti kata yang sebenar adalah sebenarnya pandai memilih apakah makanan yang sesuai dan tak sesuai untuk badan kita untuk terus kekal kurus, dan bukanlah bermaksud ini-tak-boleh-makan, atau itu-boleh-makan. Dalam erti kata lain, bukan lah totally reject semua makanan. Tapi ia lebih kepada pemilihan makanan yang betul.

Tak paham?8O tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon eek

Ok, sebagai contoh lah kan, semua orang salah paham bahawa diet tu ialah – pilih makanan yang low-calori, low-sodium, low-sugar, gluten-free, dan low-kolestrol dan sebagainya. Tapi perasan tak, kalao amik semua makanan yang dilabel begini setiap kali pon, kenapa tak kurus-kurus jugak ye? Hehehehe.. takde pon effect kuruskan badan tu?:mrgreen: tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon mrgreen

Sebenarnya tak perlu pon terlalu complicated sangat sampai macam tu sekali. Apa yang perlu adalah bersederhana dalam mengambil apa jua makanan, dan sudah tentu, kena lah kekal aktif dan kekal cergas (bersenam la maksudnya di sini).
Oklah, kalau rasa susah sangat, kita mulakan dengan yang senang dahulu. Apa kata kita start dengan pilih makanan ringkas berikut. Dan, konsisten dengannya. Bab konsisten ni pon memang biasanya ramnai antara kita kantoi dan tak boleh nak konsisten langsung. Tapi sebab makanan yang saya sebutkan ni bukan sahaja boleh kuruskan badan, malah ia memang sedap pon. So rasanya tak lah susah sangat dan tak lah complicated sangat nak ikut kan?

>

5 Makanan yang Boleh Kekalkan Anda Kurus

Buah Epal
Epal sangat kaya dengan fiber. Fiber bukan sahaja elok utk sistem pencernaan malah fiber uga membantu mengurangkan tahap kolestrol badan kita. Epal juga membuatkan kita rasa kenyang dan langsung tak ada kalori. So memang sangat bagus makan epal dan cubalah amalkan setiap hari. Kalau nak ambil jus epal pon, minum sekali dengan serdaknya tau, bukan dibuang serdaknya tu. Maklumlah, kadang bila makan setiap hari pon ade orang rasa tak lalu, so kena pelbagaikan la cara hidangan. Boleh juga kalau nak campur Mealshake Shaklee untuk jadi Smoothies Epal. Ngehhehehee. Recommended bilangan epal sehari adalah – 3 biji sehari.

tips kuruskan badan dengan epal tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus epal diet

<
Kacang Badam (Almonds)
Kacang Badam yang dipanggang sebenarnya sangatlah sedap dibuat kudap-kudapan. So kalau sambil tengok TV atau sambil buat kerja tu, boleh lah letak kat sebelah kita sebalang kacang badam panggang yang rangup. Hehehehe. Malah kalau rujuk kepada “The American Journal of Clinical Nutrition“. Journal ini mempunyai high impact yang tinggi (6.5 for 2012), maka kajian mereka memang boleh dipercayai. Anda boleh klik di link ini, memang banyak kajian yang dijalankan bahawa kacang badam sangat membantu dalam mengekalkan berat badan berbanding mereka yang tak amalkan makan kacang badam. Cuba bayangkan, 1 ouns kacang badam sahaja pon dah mengandungi 167 kalori, dengan 6 gram protein, 3 gram fiber. Mana lah tak kenyang jadinya. Malah kenyang dengan sihat tau!. (Cuba untuk tingkatkan metabolisma badan – KLIK SINI)

tips kuruskan badan dengan almond tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus almond tisp kuruskan badan

Ada teori menyatakan bahawa mengunyah membantu menjadikan kita lebih kenyang. Sebab tindakan mengunyah itu seolah-olah dah memberi isyarat kepad akita yang kita ni dah makan banyak, sekaligus menjadikan kita kenyang lama. Hehheehe.:lol: tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon lol

Ikan Salmon
Ikan salmon ni agak mahal kalau kat Malaysia ni. Ada kajian yang menunjukkan lemak ikan macam dalam ikan salmon ni boleh membuatkan kita rasa kenyang. Mengenai minyak ikan, kita tau yang minyak ikan ni kaya dengan omega 3. Haaa, memang inilah yang menjadikan kita rasa lebih kenyang. Sebab tu kalau kita makan minyak ikan macam Omegaguard Shaklee, memang sungguh kjita akan rasa kenyang lama dan tak teringin pon nak makan banyak. Ikan Salmon pon merupakan sumber protein baik yang rendah kalori. Yummy.

>
Telur
Telur sememangnya merupakan makanan biasa dan hampir setiap hari ada kat rumah kita masak. Hehehe. Telur membekalkan protein untuk tubuh. International Journal of Obesity (High Impact Factor Journal 5.222 for 2012) [2] juga pernah merekodkan bahawa mereka yang makan sehingga 2 biji telur setiap hari selama 5 hari berjaya mengurangkan 65 % berat badan mereka lebih cepat compare dengan mereya berdiet yang makan bagel (sejenis kuih) setiap pagi. Sebab tu kite disarankan untuk memperbanyakkan makan protein di wktu pagi, sebab ia sangat membantu untuk membuatkan kita berasa kenyang sepanjang hari.

>

Tomato
Di kala ramai antara kita ni memang sangat meilih nak pilih sayur (malah ade yang tak suka sayur langsung tapi nak jugak kurus tu), tomato adalah pilihan yang paling best sekali dari kalangan sayur (sebab orang pon kadang dok argue, tomato ni sayur ke buah). Tapi yang pasti even dalam masakan masyarakat Malaysia pon, memang tomato banyak dimasak dalam pelbagai menu. So memang ia adalah pilihan yang sangat menarik untuk mereka yang nak kurus dan kekal kurus lebih lama – iaitu makanlah tomato, dan masaklah tomato dalam masakan anda :mrgreen: tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon mrgreen.

tips kuruskan badan tomato telur tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus tips kuruskan badan tomato telur

<
Air yang membantu untuk kekal kurus = Teh Hijau ( Green Tea )
Estrak teh hijau boleh meningkatkan pembakaran kalori dan lemak yang diperlukan untuk menurunkan berat badan. Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh. Rasanya agak sedikit pahit dan elok tidak dicampurkan dengan gula atau susu untuk keaslian khasiat dan rasanya. Minuman ini terkenal dengan ketinggian anti-oksidan (polyphenol) yang kuatdengan anti-penuaan atau awet muda8) tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus icon cool.

 teh hijau tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus Energy Tea Mix Cinch teh hijau

SET KURUSKAN BADAN SHAKLEE (KLIK SINI)

Sumber Rujukan

[1] The American Journal of Clinical NutritionAm J Clin Nutr March 2009 vol. 89 no. 3 794-800

[2] International Journal of Obesity (2008) 32, 1545–1551; doi:10.1038/ijo.2008.130; published online 5 August 2008

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee tips kuruskan badan Makanan dan Tips Kuruskan Badan Dengan Cepat, dan Kekal Kurus Daftar ahli Shaklee

>

 

{ 0 comments }

Kencing Manis bermaksud kadar gula dalam badan yang terlalu tinggi. Kalaulah kencing manis ini tidak dikawal dari segi pemilihan makanan yang betul dan juga senaman yang sesuai, memang biasanya pesakit terpaksa bergantung kepada ubat kencing manis la jawabnya. Ubat kencing manis pulak memang berbeza ikut jenis kencing manis yang dihidap, dan juga keadaan komplikasi pesakit.

Jika penghidap kencing manis Jenis 1, pankreas tidak dapat menghasilkan insulin. Insulin ni ialah hormin yang membantu menukarkan glucose kepada tenaga untuk diberikan kepada sel badan. Tanpa insulin, akan meningkatlah kandungan glucose dalam darah. Sebab tulah untuk penghidap kencing manis Jenis 1 perlu menyuntik insulin ke dalam badan.

Kencing Manis Jenis 2 pulak, terjadi disebabkan badan tidak menggunakan insulin yang sedia ada dengan baik. So untuk menyokong badan supaya mengunakan insulin dengan optimum, doktor akan menyediakan ubat kencing manis ni. So kenelah juga brgantung kepada ubat kencing manis ni, malah kena juga jaga pemakanan dan juga senaman yang bersesuaian.

Tahap disiplin yang tinggi memang penting bagi penghidap kencing manis. Sebabnya effect kencing manis memang banyak dan kalau boleh memang kita tak nak komplikasi lain timbul pula dengan kencing manis ni. Antara kompikasi kencing ialah:

  1. Penyakit saraf seperti kebas-kebas
  2. Kegagalan buah pinggang
  3. Serangan jantung
  4. Kebutaan / Katarak
  5. Koma (hilang kesedaran)
  6. Angin ahmar (strok)
  7. Sakit saraf atau “mati pucuk”
  8. ‘gangrene’ atau anggota tubuh mati/membusuk

Lebih baik makan supplement berbanding makan ubat kencing manis. Ops, jangan keliru. Supplement ialah makanan tambahan yang ditambah dalam diet harian untuk topup atau tambah nutrisi harian yang tiidak didapati dari makanan yang kita makan hari-hari secara fizikal. Ia memang kadangkala berbentuk pill, tapi ia bukan ubat atau dadah. So jangan salah paham yang supplement ni adalah ubat kencing manis.

Dalam kes supplement ini, bila mana badan memperoleh nutrisi yang seimbang dan mencukupi, insyaAllah badan akan cuba regulate kembali ke tahap yang optimum dan mengurangkan risiko dan kesan-kesan akibat kencing manis ni.

Berdasarkan pengalaman pengamal Shaklee yang makan vitamin dan supplement Shaklee, rata-rata amat berpuas hati kerana dapat mengawal kencing manis mereka. Malah ada juga testimonial yang betul-betul pulih dengan mengamalkan supplement Shaklee ni. Perlu diingatkan Shaklee tidak memulihkan pesakit kencing manis secara direct. Ia membantu pesakit dengan membantu menambahkan nutrisi dan regulate tahap optimum tubuh ya.

Berikut adalah testimonial customer yang berpuas hati.

<

<

ubat kencing manis ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! 828 10151801944463261 476733683 n

 

<1417675_10151801944958261_446089040_o ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! 1417675 10151801944958261 446089040 o

<

<

1391949_10151801942813261_1925392120_n ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! 1391949 10151801942813261 1925392120 n

>

<

1422551_10151820213448261_698928590_n ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! 1422551 10151820213448261 698928590 n

<

<

ubat kencing manis ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! VIVIX LUAK KENCING MANIS 1

<

<

ubat kencing manis ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! vivix 5

 

 

 

ubat kencing manis ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! Kawalan Gula Dalam Darah

JK Niaga Beli Sekarang ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! JK Niaga Beli Sekarang1

Antara produk Shaklee yang boleh membantu mengurangkan kencing manis.

BAGAIMANA SET INI BERTINDAK?

Supplement Shaklee Fungsi sebahagi kawalan ubat kencing manis
Vivix Bertindak sehingga tahap selular dari sebarang kerosakan. Sirap pekat yang mantap terdiri dari Resveratrol dan Polifenol (antioksidan kuat)
ESP (Energizing Soy Protein) Index glisemik rendah (39), lengkap dengan 9 asid amino, 5 sumber vitamin & 4 sumber mineral penting tapi tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Bancuhan 1 hidangannya yang lengkap dapat memberikan sumber tenaga segera yang lebih lama berbanding mi/roti/nasi
Alfalfa Complex Serat dari daun matang alfalfa terpilih antara yang terbaik utk detoksifikasi. Kromium dalam alfafa membantu menstabilkan gula dalam darah.
B-Complex Berfungsi dalam metabolisme gula & pembebasan tenaga
Zinc Complex Membantu dalam penghasilan insulin & pemulihan luka
OsteMatrix® Membekalkan 400mg Magnesium sehari.  Antara faktor yang boleh menyumbang kepada masalah diabetes juga adalah tahap Magnesium yang rendah

 

 

Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide. Shaklee ada kelulusan KKM dan halal diiktiraf oleh JAKIM. Boleh rujuk halal JAKIM di link ini.

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee ubat kencing manis Tak Larat Dah Makan Ubat Kencing Manis?! Daftar ahli Shaklee

>

 

{ 1 comment }

Set Tambah Berat Badan Untuk Mereka Yang Terlalu Kurus!!!

by Farha IbuCergas

Jangan tak tahu ada juga yang sering tercari-cari set untuk tambah berat badan tau. Seriously terlalu kurus juga sebenarnya tidak cantik. Sebab bila terlalu kurus, kita akan lebih kelihatan cengkung, kurang bermaya, dan tampak kurang sihat. Malah terlalu kurus juga boleh mempengaruhi kesuburan, tak kiralah sama ada anda lelaki ataupon wanita. Untuk wanita terlalu kurus […]

0 comments Baca artikel penuh →

Set Kanak-kanak Pintar Shaklee

by Farha IbuCergas

  Perkenalkan Set Kanak-kanak Pintar Shaklee Ibu bapa mana yang tidak mengharapkan kesihatan, kesejahteraan anak-anak supaya membesar dengan sihat, aktif dan menjadi orang yang berjaya.Sebagai ibu bapa kita semestinya ingin memberikan yang terbaik untuk anak kita. Kita usaha mana yang patut, selebihnya kite tawakkal semoga anak kita sihat dan menjadi insan berguna suatu hari nanti. […]

0 comments Baca artikel penuh →

Kekal Bertenaga Semasa Berpuasa dengan Set Mighty 3 GEMS

by Farha IbuCergas

SET Mighty 3GEMS ni awalnya diperkenalkan oleh Shaklee dalam booklet yang diedarkan oleh Shaklee sendiri dahulu kala. Ia asalnya memang bertujuan untuk membekalkan tenaga berpanjangan. Dan ia sememangnya terbaik diambil di waktu pagi sebab sarapan merupakan hidangan harian paling penting untuk kekal cergas sepanjang hari. Apatah lagi jika berpuasa ini. Memang insyaAllah set ini membantu […]

0 comments Baca artikel penuh →

Cinch Energy Tea Mix Shaklee – Boost Tenaga Dengan Cepat Dan Tahan Lama

by Farha IbuCergas

Ada satu produk Shaklee yang tak ramai ambil tahu padahal produk jenis ni sangat rare dan unik dalam pasaran. Itulah dia Cinch Energy Tea Mix. Tengok nama pun tau dah ia sejenis teh tapi teh yang macam mana? Ni bukan sebarang teh macam teh boh dan lipton. Bukan juga teh hijau atau teh herba cina. […]

0 comments Baca artikel penuh →

Kepentingan Vitamin E Dalam Kehidupan Seharian

by Farha IbuCergas

Bersempena dengan bulan Promosi Vitamin E Shaklee Beli 6 Percuma 1 saya nak kongsi mengenai kepentingan vitamin E. Vitamin E sangat sinonim dengan kecantikan dan awet muda. Ia juga dipanggil ‘Tokoferol’ dan mempunyai sifat yang larut dalam lemak sepertimana vitamin A dan vitamin D. Sumber vitamin E mudah didapati kerana ia terdapat pada makanan seharian […]

0 comments Baca artikel penuh →

Advanced Joint Health Tablet (AJHT) Shaklee Yang Anda Perlu Tahu

by Farha IbuCergas

Masih ragu-ragu dan inginkan lebih kepastian mengenai ‘Advanced Join Health Tablet‘ (AJHT) Shaklee? Rata-rata ramai yang dah tahu mengenai kewujudan AJTH dalam pasaran. AJHT boleh dikatakan produk yang unik dalam pasaran Malaysia dan sebab tu mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Terdapat beberapa soalan yang sering diajukan dan saya jadikan ia sebagai ‘Frequently Asked Question’ (FAQ) […]

0 comments Baca artikel penuh →

Phytocol ST Shaklee Menghalang Pembentukan Kolesterol

by Farha IbuCergas

Baru-baru ni Shaklee Malaysia telah melancarkan produk terbaru iaitu Phytocol ST. Fungsi utama Phytocol ST Shaklee ni adalah membantu mengawal kolestrol. Mengawal yang dimaksudkan di sini adalah dengan membasmi kolesterol yang tak baik. Harus di ingat juga yang badan kita memerlukan kolestrol (yang baik) kerana dalam bahagian dan organ badan kita memerlukan kolesterol untuk befungsi dengan […]

0 comments Baca artikel penuh →

Meal Shake Shaklee – Apa Yang Best Sangat?

by Farha IbuCergas

Banyak-banyak produk Shaklee rasanya Meal Shake yang jarang saya buat entri. Kebetulan bulan Mei ni ada promosi Meal Shake Shaklee beli 6 percuma 1. Jadi dalam nak buat promosi tu elok juga buat satu entri pasal meal shake ni. Kebiasaannya customer beli meal shake shaklee untuk anak terutamanya yang payah nak makan. Ramai dikalangan ibu-ibu […]

0 comments Baca artikel penuh →