tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi bengkak 2Btonsil 2Bbengkak

Apa Itu Bengkak Tonsil (Tonsilitis)?

Tonsil tu sebenarnya adalah 2 nodus limfa yang ada dalam mulut, di bahagian belakang tekak kita. Fungsi tonsil ni sebenarnya untuk menghalang bakteria dalam tubuh badan kita. Tetapi bila tonsil ni sendiri dijangkiti kuman, ia dipanggil sebagai tonsilitis dan paling ketara ia akan bengkak dan merah. Sebab itu lah bila kita demam atau selsema, doktor akan suruh kita buka mulut dan cek dulu tonsil kita sama ada bengkak atau merah.

Tonsilitis boleh jadi pada sesiapa sahaja tak kira umur dan jantina. Simptom paling ketara adalah gatal di tekak, pedih dan sakit tekak, dan juga demam. Tonsil sebenarnya tak bahaya sebab ia menunjukkan sistem immune badan kita sedang berfungsi dengan baik. Biasanya, bila badan kita sihat, tonsilitis akan hilang selepas beberapa hari. Tapi, lain ceritanya bila selalu sangat terkena tonsilitis. Sebab ia bermaksud immune badan kita lemah sehingga asyik diserang penyakit.

tonsil bengkak tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi gambar 2Btonsil 2Bbengkak

<

Punca Tonsil Bengkak

Tonsil menghasilkan sel darah putih yang manbantu badan kita melawan jangkitan kuman, virus dan bakteria yang masuk melalui mulut. Disebabkan itu jugalah, tonsil juga mudah dijangkiti juga. Biasanya tonsil kanak-kanak berlaku sebab berjangkit dengan kawan-kawan di sekolah dan persekitaran. Tonsil pada orang dewasa pula biasanya disebabkan oleh sistem imun badan sendiri yang memang sedia lemah.

<
Simptom dan Tanda-tanda Tonsil Bengkak adalah:

  1. Sakit tekak,
  2. Tonsil yang membengkak dan merah
  3. Sakit apabila mahu menelan
  4. Disertai demam jika badan tak tahan sakit
  5. Batuk
  6. Sakit Kepala
  7. Selalu cepat letih dan penat
  8. Menggigil (sebab badan sakit dan tak selesa)

<
Simptom Tonsil Parah dan Kronik pula adalah:

  1. Keluar tompok putih atau kuning atau putih pada tonsil
  2. Bengkak pada kelenjar sekitar leher
  3. Turun berat badan
  4. Semakin sukar menelan makanan dan minuman
  5. Loya
  6. Letih berpanjangan
  7. Sakit Perut
  8. Muntah
  9. Nafas berbau
  10. Sukar membuka mulut
  11. Hilang selera makan
  12. Suara bertukar

<

Rawatan Untuk Tonsil

Tonsil bengkak yang biasa (tidak serious) biasanya hanya akan diberikan antibiotik untuk melawan jangkitan bakteria. Jadi, bila doktor suruh makan ubat antibiotik tu, kenalah wajib habiskan. Kalau tak, memang tonsilitis mudah datang balik. Tetapi untuk tonsilitis yang serious sehinggakan apa ubat pun dah tak jalan, biasanya doktor akan mencadangkan supaya pembedahan membuang tonsil dilakukan. Pembedahan itu dinamakan sebagai Tonsillectomy.

<

Cara Mengelakkan Tonsilitis daripada Berulang

Cara yang paling baik untuk mengelakkan tonsil adalah dengan elakkan diri dari jangkitan kuman, bakteria dan virus. Sebab itulah kita sangat disarankan untuk basuh tangan dengan kerap, tidak berkongsi pinggan dan peralatan makanan dengan orang lain, dan juga menggunakan tisu dan sapu tangan sekiranya ingin batuk atau bersin. Tonsilitis sebenarnya sangat berjangkit. Jadi, kalau ada kawan atau saudara yang sedang batuk dan sakit, berhati-hati dan kekalkan jarak.

>

Pengalaman Saya Yang Sering Bengkak Tonsil dan Berjaya Merawatnya dengan Semulajadi

Saya sangat kerap dijangkiti tonsilitis. Bila tonsil tu start bengkak, bangun pagi jek dah rasa tekak dah tak best dah. Biasanya jadi sebab berjangkit dari anak saya yang masih menyusu. Dia pulak berjangkit dari kawan-kawan di taska. Kadangkala anak saya dah baik, saya pulak dijangkiti dari rakan di opis, dan kena pulak pada anak saya. Memang terlalu kerap. Seminggu baik, 2 minggu sakit balik. Memang seksa. Dah la nak telan makanan pun sakit. Rasa kembang jek tekak tu. Sampaikan bila saya jumpe doktor, doktor pon tengok rekod saya terlalu kerap kena tonsilitis tu. Kadang doktor bagi antibiotik sampai 2 minggu lamanya supaya ia tak berulang.

Disebabkan rasa buntu dan rasa asyik makan antibiotik banyak sangat, saya pon beralih kepada antibiotik semulajadi, iaitu BAWANG PUTIH. Tapi tidak lah saya lalu nak makan bawang putih begitu jek. Apa yang saya buat adalah, saya masukkan bawang putih dengan kuantiti yang agak banyak dalam masakan saya. Di samping itu, saya makan juga Garlic Complex Shaklee.

<

Rawatan Kelegaan Tonsil yang Bengkak

Berikut adalah beberapa cara yang boleh meredakan rasa bengkak sementara di rumah, sebelum saya mengenali Garlic Complex Shaklee.

  1. Kumur-kumur dengan air garam yang hangat (hanya untuk anak umur 8 tahun ke atas dan dewasa). 1 cawan air (240 ml) dicampurkan dengan 5 gram garam halus.
  2. Minum air sedikit panas, atau minum air sejuk (mana-mana yang selesa)
  3. Makan aiskrim
  4. Ambil ubat tahan sakit (ibuprofen) jika sakit tak tahan sangat – pastikan mendapatkan nasihat doktor juga.
  5. Gunakan humidifier semasa tidur
  6. Hisap lozenges macam stepsil atau Difflam untuk melegakan bengkak sementara.

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi large 361593

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 3271723

 

Testimonial Tonsil Bengkak Hilang Dengan Set Tonsil Shaklee:

Berikut adalah beberapa testimonial customer yang ternyata amat erpuas hati dengan keberkesanan antibiotik semulajadi, iaitu menggunakan Garlic Complex Shaklee. Oh sudah tentulah bagi mereka yang rajin, kunyah sendiri bawang putih (kalau lalu lah… hehehehhe :lol: tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi icon lol). Untuk saya yang tak lalu ni, memang Garlic Complex Shaklee ni menjadi penyelamat saya.

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

Alhamdulillah sejak mengenali Shaklee, saya merasakan sistem imun badan saya semakin kuat. Bukan setakat tidak dijangkiti tonsil. malah saya lebih jarang demam berbanding dahulu. Baru saya tahu rupanya Garlic Complex merupakan salah satu daripada makanan tambahan yang diperkenalkan Shaklee untuk memantapkan sistem pertahanan dan imun sistem tubuh. Berikut adalah petikan daripada majalah i-Sihat November 2013.

<

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi Cara 2BSemula 2BJadi 2BMantapkan 2BPerisai 2BTubuh 5

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi shaklee 2Btonsil 2Bbengkak

<

 

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi Daftar ahli Shaklee

>

 

{ 0 comments }

Seorang gadis muda ada hubungi saya (Anie) untuk sakit gastrik yang beliau deritai sejak sekian lama. Muda lagi umurnya, baru sekitar 25 tahun, tapi macam-macam sakit yang dideritainya. Salah satu nya adalah gastrik teruk. Beliau kata, sakitnya sampai terpaksa selalu jumpe doktor, hampir setiap hari. Memang mulanya saya ingat beliau cerita lebih-lebih sangat, tapi memang ia adalah realiti. Bahkan, sampai terpaksa diberi suntikan tahan sakit. Hari demi hari sakit gastriknya semakin teruk dan semakin kerap. Sehingga rasa sakit seperti dicucuk-cucuk dengan pisau atau benda yang tajam.

Disebabkan sakit yang semakin teruk itu, akhirnya Anie terpaksa berhenti kerja dan hanya duduk di rumah sahaja. Banyak masa terbuang sebab Anie pon tak dapat menyediakan keperluan rumah tangga sebab sakit gastrik yang amat teruk. Mana taknya, terbongkok-bongkok haa sakit perut tu, nak berdiri pon tak boleh. Hanya mampu guling-guling atas katil jek. Paling tak tahan, Anie terpaksa ke klinik dan meminta Dr cucuk ubat tahan sakit. Kesian sangat.

Video di bawah ini pula memang kisah seorang rakan baik saya, Farahana yang sering diserang gastrik sejak zaman sekolah menengah lagi. Tahap gastrik beliau sangat teruk sehingga sering terbaring dan sakit macam nak guling-guling katanya. Bayangkanlah kesakitan beliau alamai tu sampaikan jika ingin berjalan pon terpaksa tunduk-tunduk, muntah bila makan dan sampai 2, 3 hari menderita bila gastrik mula menyerang. Pada mulanya Farahana ni ambil set selepas bersalinkan anak kedua. Tak disangka, kesan lain pulak beliau dapat. Tertunggu-tunggu juga sakit gastrik yang sering datang lebih-lebih lagi jika lewat makan, tetapi beliau sendiri terkejut, side effect yang beliau alami, memang sangat memberi kesan kepada derita gastrik yang beliau alami. Menarik bukan? Alhamdulillah, gastrik Farahana kini sangat-sangat terkawal, dan menjadikan beliau seorang ibu dan isteri yang lebih ceria dan sihat.

Tanda dan Simptom Gastrik

Berikut adalah tanda-tanda gastrik yang biasa dihadapi.

  1. Sakit di bahagian abdomen dan bawah tulang sternum (tulang dada). Sakit yang kejap datang, pastu kejap hilang..on dan off..
  2. Bloating (rasa banyak angin), dan rasa macam hilang selera nak makan
  3. Demam bila termiss makan
  4. Sakit perut yang teramat pedih
  5. Keluar angin seolah sendawa terutama bila bahagian badan tertentu diurut atau digosok
  6. Rasa makanan tak hadam dan rasa perut sengkak
  7. Rasa sakit kepala dengan kerap di bahagian kanan kepala terutama bila perut kosong atau lewat makan nasi

<

Cara Mengelakkan Sakit Gastrik Menyerang

  1. Makan dengan jadual makan yang betul-betul teratur, tanpa skip sebarag waktu makan utama.
  2. Selepas makan, pastikan minum air suam bukannya minum air sejuk. Dan pastikan makan bukan berulamkan air minum.
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan minuman segera, macam kopi segera 3 in 1, dan air yang boleh membuatkan angin seperti teh dan kopi serta air bergas
  5. Elakkan makanan yang menganduungi yis macam roti, donut, pizza, pau dan lain-lain.
  6. Elakkan makan makanan yang mengandungi banyak asid seperti cuka.
  7. Kurangkan mengambil makanan yang pedas.
  8. Kurangkan pengambilan daging dan ayam. Makanlah protein daripada ikan.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.

<

Bagaimana ESP Boleh Hilangkan Gastrik Dengan Cepat?

ESP adalah minuman yang berprotein tinggi yang perlu dibancuh. Boleh dibancuh dengan air masak atau pun dibancuh dengan apa-apa sahaja air kegemaran mengikut selera sendiri. Kandungan protein pada ESP membuatkan kita rasa kenyang yang lebih lama, malah kita tidak sempat rasa lapar pun! Sekali gus dapat hilangkan gastrik kita!

>

Kalau saya tahu ESP boleh membantu merawat gastrik, awal-awal lagi saya amalkan secara konsisten…baru-baru ni saya kene gastrik yang agak kronik…saya memang dah lama kene gastrik hampir 10 tahun…hari yang saya sakit tu memang sampai jadi macam udang la…

Pastu saya google-google (nasib HP ada mobile internet) nak cari penawar sakit ni…jumpa plak peranan ESP ni untuk gastrik, kebetulan ada ESP dalam almari tu yang saya guna skip-skip, tekad amik ESP (paksa diri tu bangun) minum ikut arahan, dan esoknya dah kurang dan sekarang ni dah hilang terus sakit gastrik (selalunya kalau makan ubat hampir 5 hari baru ok) TQ Shaklee..

Ubat Gastrik Shaklee {focus_keyword} Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit? Gastrik

>

<

 Gastrik Tidak Lagi Menghalang Berpuasa. Puasa Lebih Selesa dengan ESP

Bayangkan hampir selama 20 tahun menderita gastrik kronik, sejak berumur 10 tahun. Gastrik kronik sampai warded di hospital dan perut sentiasa pedih. Alhamdulillah juga boleh selesa dan berpuasa seperti biasa meskipon dahulu sangat menderita. 

 

{focus_keyword} Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit? Testimoni 2BGastrik 2B2

{focus_keyword} Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit? Ubat 2BGastrik 2BShaklee

1 tin ini boleh bertahan sehingga 2 bulan lamanya. Hubungi terus untuk order dan pertanyaan, SMS/WhatsApp saya di no 013 3355 598. Penghantaran SEGERA, PANTAS, CEPAT untuk anda! Cepat-cepat order sekarang, mari kita hindari gasrtik sekarang juga. Kita memang tidak mahu sakit ini berterusan bukan?

Kita bantu diri kita hilangkan gastrik dengan ESP sekarang!! :D {focus_keyword} Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit? icon biggrin

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee {focus_keyword} Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit? Daftar ahli Shaklee

>

 

 

{ 0 comments }

Sakit Sendi Dan Lutut Berkurang Dengan Boswellia Extract dan Advanced Joint Heatlh Tablet

by Farha IbuCergas

Siapalah sanggup tengok mak ayah jalan terdengkut-dengkut. Pastu bila jalan sikit, kejap-kejap nak duduk, sebab sakit sendi dan lutut tu sehingga kaki dah tak dapat tampung badan dah. Kalau solat pon dah terpaksa solat duduk, tak boleh lagi berdiri. Even duduk dalam kereta pon kaki kena berlunjur, tak boleh dah nak tergantung kat bawah macam […]

1 comment Baca artikel penuh →

Kelebihan Vitamin E Bantu Kulit Kering Berkerak

by Farha IbuCergas

Ini contoh kulit yang kering. Bukan semua orang kena kulit kering ni. Kadang ada yang tak seteruk ini, tapi kalau tak pakai pelembab, celah-celah bibir nampak macam flaky-flaky. Mula-mula tak perasan, sekali masuk aircond, pastu keluar balik dan tengok cermin, Eeeeeeehhhh… ade putih-putih sekeliling bibir. Huhu maluu.. (meskipon orang lain mungkin tak perhatikan, tapi still […]

1 comment Baca artikel penuh →

Saya Bermula Shaklee, Sama Seperti Beliau Ini

by Farha IbuCergas

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Peer Counselor Laktasi Terjebak Dengan Shaklee Sehingga Lebih Banyak Membantu Ibu Menyusu Yang Lain. Hanya di Group IbuCergas dan Ireach

0 comments Baca artikel penuh →

Sengsara Kaligata, Supaya dapat Tidur Lebih Lena

by Farha IbuCergas

Gegata, Sopak Garam, Kelopak Garam Sumber gambar : Google  > Pernah tak anda nampak reaksi kulit seperti di atas ni pada tubuh anda. Bukan sahaja ia sangat gatal, malah makin digaru makin besar dan semakin mengembang pula! Namanya adalah Kaligata. Ada juga orang memanggilnya Lopak Garam @ Kelopak Garam. Itu pon saya dengar lain negeri […]

1 comment Baca artikel penuh →

Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah

by Farha IbuCergas

Pernahkan anda dalam situasi di mana anak-anak anda sedang bermain happy-happy, tiba-tiba mula batuk tak berhenti. Sedangkan semalamnya sihat sahaja, malam tadi pon sihat walafiat sahaja. Tak ada pulak tanda-tanda seperti demam atau selsema. Tapi batuknya seakan tak berhenti. Pernah tak pulak anak anda mula-mula aktif sangat. Tiba-tiba bila mula batuk, anak terbaring, dan mula […]

2 comments Baca artikel penuh →

Jadual Tambah Susu Ibu, Untuk Bayi Yang Sangat Kuat Menyusu! Sehingga 30 oz Sehari!

by Farha IbuCergas

Saya menyusukan Iman dahulu, saya terpaksa pam sehingga 8 kali sehari! Hanya sebab Iman sangat banyak minum susu ibu! Bayangkan lah, saya sangat terkejut kerana Iman mampu menghabiskan sehingga average 27 oz ke 30 oz sehari susu ibu semata-mata bila saya tinggalkan Iman untuk bekerja pada usianya 3 bulan. Saya bukanlah jenis yang sedari awal bersalin […]

3 comments Baca artikel penuh →

Betul ke Shaklee Ada Ubat Strok?

by Farha IbuCergas

Ada potential customer bertanyakan saya adakah Shaklee ada Ubat Strok? Saya jawab, kami tiada ubat. Tapi kami ada supplement yang boleh membantu improvekan keadaan pesakit yang pernah terkena strok dan alhamdulilah keadaan mereka semakin baik. Pada asalnya Vivix Shaklee sememangnya merupakan bahan semulajadi yang sangat baik untuk atasi punca-punca strok, sebagai pencegahan strok dari awal. […]

0 comments Baca artikel penuh →

Teknik Urutan Banyakkan Susu Badan

by Farha IbuCergas

Dapat menghasilkan susu yang banyak adalah impian setiap ibu > Teknik urutan di bahagian breast biasanya digunakan semasa menyusukan bayi tujuannya adalah untuk; Membantu habiskan dan betul-betul keringkan breast (berdasarkan konsep semakin banyak dan effective pengosongan breast, semakin banyak susu dihasilkan) Membantu meredakan bengkak akibat pengumpulan susu yang tidak dikeluarkan Membantu menghilangkan plugged milk duct […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
3 comments Baca artikel penuh →