Gegata, Sopak Garam, Kelopak Garam

01072219a2da8bf85f33b8f8861b808c63a48e949b kaligata Sengsara Kaligata, Supaya dapat Tidur Lebih Lena 01072219a2da8bf85f33b8f8861b808c63a48e949b

Sumber gambar : Google

 >

Pernah tak anda nampak reaksi kulit seperti di atas ni pada tubuh anda. Bukan sahaja ia sangat gatal, malah makin digaru makin besar dan semakin mengembang pula! Namanya adalah Kaligata. Ada juga orang memanggilnya Lopak Garam @ Kelopak Garam. Itu pon saya dengar lain negeri lain panggilan nya. Hehe. Adapaun begitu, Gegata ke, Sopak Garam ke, Kelopak Garam ke (mana tah dating perkataan “garam” tu, saya pon tak pasti), semua pon merujuk kepada penebalan kulit yang berlaku sebab allergic trhadap sesuatu.

Bahasa omputihnya Urticaria atau Hives

Selain gatal, ianya sangat merimaskan. Jika kita dewasa pon rasa merenyam tak boleh tidur, apatah lagi kanak-kanak yang terkena. Teringat saya di zaman di university dahulu, memang terasa merenyam badan bila baring tu, rasa macam ada bende menggigit-gigit belakang badan. Allahu!!! Rasa nak nangis!! Stress dan juga sangat merunsingkan! Sedangkan mata dah sangat mengantuk.

Sampai ke satu tahap, saya rebus air panas dan rendam semua baju dan juga cadar ke dalam air panas, sebelum dibasuh semuanya. Bukan tu sahaja, saya jemur di bawah cahaya matahari. Hanya selepas itu barulah lega, tak tumbuh lagi allergic ini. Memang suspected saya allergic pada hama. Ada setengah orang, urticaria ni dah tahap kritikal. Yang tu memang kena refer pada pakar la macam mana nak pulihkan.

Untuk saya, selama 20 tahun hidup, tidak pula ada allergic ini. Ianya datang secara tiba-tiba. Mungkin immune system masa tu lemah (maklumlah, student. Makan pon semberono jek tak cukup sangat nutrisi). Sebab tu lah, ade orang asalnya tak ade pon benda ni, tiba-tiba sahaja muncul. Kadang muda-muda juga takde, tapi bila tua barulah kena.

Cara Nak Legakan Gegata Tanpa Ubat

Berikut adalah antara langkah yang saya buat nak redakan rasa gatal gegata tadi. Boleh tiru langkah ini sementara mencari penyelesaian yang lebih optimum. Hehee.

1) Gunakan Tuala Basah

Basahkan kertas tisu gulung dengan air sejuk dan letak pada kawasan yang naik gegata tadi selama 15 minit. Memang rasa lega sikit dan tak rasa nak menggaru sangat. Ingat, garu boleh menyebabkan gegata merebak.

670px-Treat-Hives-Naturally-Step-1 kaligata Sengsara Kaligata, Supaya dapat Tidur Lebih Lena 670px Treat Hives Naturally Step 1

2) Mandi Air Sejuk

Kalau la kawasan badan yang kena tu terlalu la banyak, macam belakang badan, kaki, tangan, semua pon naik gegata ni, terus lah pegi mandi air sejuk lama-lama sikit. Mulakan air suam, pastu jadikan sejuk. InsyaAllah rasa gatal merenyam tu berkurang sikit. Jangan mandi air panas, sebab bila mandi air panas, blood vessel mengembang dan akan lagi terukkan keadaan. Lagi-lagi kalau kulitu tu memang sensitif.

3) Buat Paste Sabuan Guna SodaBikarbonat

Soda bikarbonat campurkan dengan air sedikit jadi macam paste krim tu, dan sapu pada kawasan yang gatal.

4) Cuba kenal pasti benda allergen kita

Kadang-kadang bila  ke hotel bajet, selimut dan cadar yang tidak ditukar juga boleh menjadikan gegata ni naik, terutama mereka yang memang allergik pada habuk dan hama. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita ada allergik pada seefood dan juga susu. Dan, ia sangat berkait rapat dengan sistem imun badan. Makin lemah sistem imun badan, makib tinggi chance nak kena allergik.

5) Tingkat Immune Sistem Badan Dengan Melengkapkan Nutrisi Pemakanan Harian

Ambil makanan yang kaya dengan Vitamin C macam orange dan juga buah-buahan citrus yang lain seperti Strawberri, Rasberries, Tomato, dan Sayur Hijau.  Ambil juga makanan yang kaya dengan probiotics, macam yogurt contohnya.

6) Sapu Aloe Vera

Sapukan Aloe Vera ke atas gegata dan kawasan sekitarnya. Aloe Vera membantu kulit yang terkena gegata supaya pulih dengan lebih cepat, dan elak kawasan lain dari terus merebak.

<

<

Untuk saya, alhamdulillah sejak amalkan Gamma Linolenic Acid dari GLA Complex Shaklee, gegata dan sedara maranya semua tak tumbuh lagi. Malah, asthma yang tiba-tiba menyerang saya selama sebulan, alhamdulillah berhenti terus. Tapi pernah juga saya berhenti makan, ia datang kembali. Alhamdulillah lega rasanya ada supplemen yang boleh mengurangkan gejala allergik saya. Inhaler yang doktor berikan pada saya, dah pun dibuang. Heheheheh. Saya cuma berikhtiar, dan alhamdulillah ia sangat memberikan kesan terbaik pada tubuh saya.

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee kaligata Sengsara Kaligata, Supaya dapat Tidur Lebih Lena Daftar ahli Shaklee

>

 

{ 0 comments }

Pernahkan anda dalam situasi di mana anak-anak anda sedang bermain happy-happy, tiba-tiba mula batuk tak berhenti. Sedangkan semalamnya sihat sahaja, malam tadi pon sihat walafiat sahaja. Tak ada pulak tanda-tanda seperti demam atau selsema. Tapi batuknya seakan tak berhenti.

Pernah tak pulak anak anda mula-mula aktif sangat. Tiba-tiba bila mula batuk, anak terbaring, dan mula macam letih dan lesu. Batuk masih juga tak berhenti. Anda mungkin sangka ia batuk biasa. Anda mungkin sangka jika beri ubat batuk, anak akan berhenti batuk. Anda silap.

Hati-hati, kadang ibu tak perasan dan tak tahu, bahawa batuk itu bukan batuk biasa. Batuk itu adalah tanda anak anda sebenarnya ada allergik, asthma atau pun lelah.

Ia terjadi kepada anak saya, Husnul Iman. Iman kadang-kadang tanpa disedari, boleh tiba-tiba sahaja menjadi batuk-batuk tak henti-henti. Sedangkan baru seminit tadi dia sangat aktif dan bernyanyi-nyanyi.

toddlercoughremedies {focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah toddlercoughremedies

Bagaimana Nak mengenali Tanda Batuk akibat Lelah dan Asthma?

Memang agak sukar nak membezakan batuk biasa (jangkitan) ataupun batuk akibat lelah dan asthma.

Batuk Biasa – adalah disebabkan oleh reaksi badan kita disebabkan oleh kehadiran virus. Bila mana virus masuk ke dalam badan kita, sistem immune badan kita akan cuba melawan virus tadi. Antara tanda cara imun badan kita bertindak adalah dengan tanda-tanda seperti batuk, dan selsema. Batuk dan selsema disebabkan virus ini adalah berjangkit, dan mungkin terjangkit dari persekitaran. Selepas beberapa hari, biasanya simptom ini akan hilang (tanda imun sistem berfungsi dengan baik) dan anda akan sihat kembali.

Batuk Allergik @ Asthma – Ini adalah disebabkan sistem imune badan terlampau bertindak secara overactive. Menyalah anggap sesuatu sebagai virus (padahal bukan). Sebagai contoh, menganggap debu sebagai virus, atau bulu kucing sebagai virus. Ini menyebabkan badan menghasilkan sejenis bahan kimia yang dipanggil sebagai histamine yang bertindak untuk melawan bahan tadi (sama seolah-olah melawan virus dalam kes biasa). Kesannya, batuk dan juga mungkin selsema. Dlam sesetengah kes yang terlampau reaktif, ia boleh menyebabkan sesak nafas (tandanya ada batuk berterusan), bengkak, dan juga ruam.

Pernah terjadi satu kes di mana seorang bayi ini lelah teruk sehingga mengalami Angioedema (pembengkakan muka dan badan) akibat kesan allergik yang sangat teruk. Saya sertakan di sini kisah kanak-kanak ini. Beliau allergik pada almond dan juga soya. Berikut adalah kisah benar. Terima kasih kepada ibunya atas kisah ini. Kisah ini boleh di dapati dari link asal di SINI (Sila Klik)

<

Atasi lelah dan asthma 1 {focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah Atasi lelah dan asthma 1

Atasi lelah dan asthma  {focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah Atasi lelah dan asthma 2

Sangat menyedihkan bila kita tahu anak kita sebenarnya ada allergik. Itulah apa yang saya rasa dahulu, pada mana saya tak tahu yang Iman juga ada allergik. Iman ada allergik pada Gandum dan Telur.

{focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah DSC00199

Ini Husnul Iman,allergik telur dan gandum dan sadisnya masa tu saya pon tak tahu ia adalah allergik reaction.

<

Apakah benda yang boleh jadikan kita allergik?

Ia dipanggil sebagai allergen. Antara senarai allergen adalah seperti berikut:

Allergik pada haiwan:

  • bulu kucing dan bulu anjing
  • lipas
  • hama dan habuk

Allergik pada ubat dan dadah

  • penicillin
  • sulfonamides
  • salicylates (also found naturally in numerous fruits)

Allergik pada makanan 

  • celery
  • jagung
  • telur (biasanya telur putih)
  • labu, terung
  • beans
  • peas
  • kekacang
  • soybeans
  • susu lembu
  • makanan laut
  • sesame
  • soy
  • tree nuts
  • pecans
  • almonds
  • wheat

Allergik pada gigitan serangga

  • bee sting venom
  • wasp sting venom
  • mosquito stings
  • Mold spores

Dan sebenarnya memang ada banyak sangat benda yang boleh menyebabkan allergik pada badan seseorang. Ia terlampau subjektif. Malah ada rakan sekerja saya sangat allergik pada cahaya matahari (itu kita ulas kemudian ya).

Berikut adalah satu lagi contoh di mana kesan allergik berlaku pada seorang kanak-kanak sehingga beliau mengalami anaphylactic shock (sesak nafas yang mengancam nyawa). Berhati-hati. Kita tak tahu betapa lelah dan asthma sungguh boleh membawa mati. 

<Atasi lelah dan asthma 3 {focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah Atasi lelah dan asthma 3

Bacaan penuh boleh didapati dari LINK INI (Sila Klik) Sumber http://www.dailymail.co.uk/

Bagaimana Cara Nak Mengawal Lelah dan Asthma?

Bila nyawa dipertaruhkan, memang kita sanggup buat apa sahaja yang boleh menyelamatkan nyawa. Lelah dan asthma biasanya tak boleh sembuh sepenuhnya 100%, kerana ia sangat melibatkan keupayaan sistem imun tubuh badan kita. Malah, ada sesetengah kes di mana lelah dan asthma bertambah teruk (bila mana imun sistem merosot). Sebab tulah pernahkah anda mendengar di kalangan saudara anda sedari kecil tak pernah lelah dan asthma, tiba-tiba sahaja bila dah tua ada pulak asthma dan lelah. Berikut adalah cara yang paling mudah untuk mengelakkan berlakunya reaksi allergik

  1. Mengenal pasti pemakanan apakah yang boleh menyebabkan allergik. Gunakan 4 day rule untuk cek sama ada reaksi allergik ada berlaku atau tidak jika mulakan makanan yang baru untuk anak anda.
  2. Cuaca sejuk juga boleh menyebabkan allergik dan batuk-batuk lelah untuk sesetengah anak. Pastikan suhu yang sesuai untuk tidur terutama bagi anak yang sensitif.
  3. Kerap kemas rumah dan sentiasa tukar cadar bagi anak yang ada allergik pada hama dan debu.
  4. Tingkatkan imun sistem anak anda dengan menambah baik nutrisi dalam makanan harian mereka.

<

Apakah Nutrisi yang Boleh meningkatkan Imun Sistem?

Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan komposisi berikut

Nutrisi Bagaimana ia mengawal lelah dan asthma Remark
Gamma Linolenic Acid Oleh kerana allergik adalah disebabkan pembengkakan yang berlebihan, sifar anti bengkak atau anti radang dari Gamma Linolenic Asid sangat membantu dalam mengurangkan kesan radang.  malah, kajian mandapati anak-anak yang allergik (terutamanya eczema), biasanya kurang kandungan  Gamma Linolenic Asid dalam tubuh mereka. Lemak perlu ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, maka ia perlu diambil dalam pemakanan harian. GLA Complex Shaklee
Omega 3 asid lemak Disebabkan minyak ikan omega 3 juga mempunyai sifat anti bengkak dan anti radang, ia sangat membantu mereka yang mempunyai allergik. Namun pengambilan omega 3 perlu berhati-hati terutaman jika ia merupakan dari sumber ikan laut dalam kerana mungkin mempunyai kandugan merkuri yang tinggi. Oleh itu pemilihan jenama dan jenis minyak omega 3 perlu diambil berat. Omegaguard Shaklee
Vitamin C Vitamin C adalah antihistamin semulajadi. Ia membantu mengawal tubuh daripada menghasilkan histamine secara berlebihan. Dengan itu apabila reaksi allergi berlaku, pengeluaran histamine dapat terkawal. Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem immune tubuh. Vitamin C Sustained Released dan Vitamin C Chewable for Children

 

Sesungguhnya lelah dan asthma mahupun eczema agak sukar dikawal. Prevention itu sangat penting supaya keadaan lebih terkawal. Pada mereka yang mempunyai sejarah ahli keluarga yang pernah ade lelah, asthma mahupun eczema, langkah berjaga-jaga perlu diambil. Sebarang makanan sekiranya anda menyusukan bayi anda perlu diperhatikan. Kadang memang kita tidak perasan bahawa anak kita sebenarnya allergik. Ingat ya, kita hanya akan tau tentang allergik bila mana badan mula bertindak dan menunjukkan kesan-kesan yang tidak normal seperti lelah, ruam, bronchiotis dan sebagainya. Usah dipandang remeh, kerana tanpa kawalan, allergik sebenarnya boleh membawa maut.

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee {focus_keyword} Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah Daftar ahli Shaklee

>

 

{ 2 comments }

Jadual Tambah Susu Ibu, Untuk Bayi Yang Sangat Kuat Menyusu! Sehingga 30 oz Sehari!

by Farha IbuCergas

Saya menyusukan Iman dahulu, saya terpaksa pam sehingga 8 kali sehari! Hanya sebab Iman sangat banyak minum susu ibu! Bayangkan lah, saya sangat terkejut kerana Iman mampu menghabiskan sehingga average 27 oz ke 30 oz sehari susu ibu semata-mata bila saya tinggalkan Iman untuk bekerja pada usianya 3 bulan. Saya bukanlah jenis yang sedari awal bersalin […]

3 comments Baca artikel penuh →

Betul ke Shaklee Ada Ubat Strok?

by Farha IbuCergas

Ada potential customer bertanyakan saya adakah Shaklee ada Ubat Strok? Saya jawab, kami tiada ubat. Tapi kami ada supplement yang boleh membantu improvekan keadaan pesakit yang pernah terkena strok dan alhamdulilah keadaan mereka semakin baik. Pada asalnya Vivix Shaklee sememangnya merupakan bahan semulajadi yang sangat baik untuk atasi punca-punca strok, sebagai pencegahan strok dari awal. […]

0 comments Baca artikel penuh →

Teknik Urutan Banyakkan Susu Badan

by Farha IbuCergas

Dapat menghasilkan susu yang banyak adalah impian setiap ibu > Teknik urutan di bahagian breast biasanya digunakan semasa menyusukan bayi tujuannya adalah untuk; Membantu habiskan dan betul-betul keringkan breast (berdasarkan konsep semakin banyak dan effective pengosongan breast, semakin banyak susu dihasilkan) Membantu meredakan bengkak akibat pengumpulan susu yang tidak dikeluarkan Membantu menghilangkan plugged milk duct […]

3 comments Baca artikel penuh →

Rawat Tumit Pecah Dengan Mudah

by Farha IbuCergas

Kadang kita tak perasan yang kulit tumit kita pecah, tau-tau jek dah kasar dan lebih teruk lagi boleg pulak tu sangkut kat kain. Lagi sadis bila tumit yag terlalu serious, boleh pulak ia sangkut kat kain. Sakit wooo!!  Tapi bagi siapa yang amalkan produk Shaklee, mereka pon langsung tak sangka yang ia dapat rawat tumit […]

3 comments Baca artikel penuh →

Mencari Vitamin Untuk Bersihkan Darah dan Toksin

by Farha IbuCergas

Tak tahu kenapa ada juga yang mencari vitamin bersihkan darah. Katanya beliau mempunyai jerawat yang teruk dan dicadangkan untuk carik supplement untuk bersihkan darah, kerana banyak darah kotor. Bila disoal lagi, rupanya untuk bersihkan usus katanya. Hurm.. mungkin ada sedikit pembetulan yang perlu diterangkan di sini. Toksin, kekotoran memang ada di mana-mana. Hatta udara yang […]

2 comments Baca artikel penuh →

Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin?

by Farha IbuCergas

Saya tak tahu kenapa, memang ramai yang sampai ke blog saya untuk bertanyakan soalan tersebut. Bolehkah Makan Jagung Selepas Bersalin?  Seriously saya sampai naik kompius dibuatnya. Memang jagung tak boleh makan ke selepas bersalin? Atas sebab apa pon saya tak pasti. Kerana bila masuk bab berpantang ni, terlalu banyak Mazhab atau ajaran yang kita dengar. Di […]

4 comments Baca artikel penuh →

Senarai Produk Kosmetik Berbahaya Yang Dibatalkan oleh BPFK

by Farha IbuCergas

< Senarai Produk Kosmetik Berbahaya Yang Dibatalkan Oleh BPFK   UNTUK MAKLUMAN PRODUK KOSMETIK YANG DIBATALKAN NOTIFIKASI ATAS ISU CAMPUR PALSU Orang Awam dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan larangan, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan […]

3 comments Baca artikel penuh →

Produk Shaklee Menipu!

by Farha IbuCergas

Ada yang kata Produk Shaklee Menipu? Set Penyusuan Shaklee Menipu – Tak keluar susu memancut-mancut pun! Set Kurus Shaklee Menipu – Tak kurus-kurus pun! Set Sendi Shaklee Menipu - Tak hilang pon rasa sakit! Sakit kuat jugak jek!  Pengedar Shaklee semua Mata Duitan  Ini adalah antara set produk Shaklee yang dikatakan menipu dan tidak pon bertindak seperti […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2 comments Baca artikel penuh →