Tips Keluarga Sihat

high-protein-diet-e1349184610893 0

Betul Ke Makan Protein Banyak Boleh Kuruskan Badan?

Betul ke kalau makan protein banyak-banyak boleh kurus? Tapi macam mana? Protein mahal tak? Mana nak dapat protein? Protein sebenarnya merupakans alah satu nutrient yang sangatlah penting untuk turunkan berat badan. Kalau nak bentuk badan cantik, banyakkan makan protein. Tapi ada rulesnya. Ambik protein banyak boleh boostkan metabolisme badan, kurangkan rasa  nak makan banyak-banyak dan...

coffee_beans_cup_decaf_570 1

Decaf Coffee: Baik Atau Buruk?

Siapa je yang tak sukakan kopi? Memang ramai sangat kot yang suka kopi. Siap ketagih lagi. Lagipon kopilah antara minuman yang paling popular seantero dunia.  Ada yang rasa wajib minum kopi, kalau tak memang tak boleh buat keje. Bila minum kopi, tenaga bertambah katanya. Ada yang memang suka minum saja-saja sebab memang nikmat minum kopi...

Quitting-and-stop-Smoking 0

Faedah Berhenti Merokok, 20 Minit Pon Dah Nampak Kesan Baik

Hah bestkan. Dalam 20 minit pon tanpa sedar sebenarnya memang dah ada side effect yang bagus tak merokok ni. Tahu tak berapa lama nicotine akan berada dalam badan perokok? Jenis nicotine withdrawal macam mana pulak ada dalam badan perokok? Withdrawal ni bermaksud tindakan badan kita nak keluarkan sesuatu dari badan. Secara fitrahnya badan kita ni...

maxresdefault 0

Apa Nak Buat Jika Ada Kesan Adverse Selepas Imunisasi/ Vaksin

Apa Itu Vaksin dan Imunisasi Imunisasi merupakan proses pemberian vaksin kepada seseorang untuk meningkatkan imun system terhadap penyakit berjangkit yang merbahayakan nyawa. Vaksin atau dikenali sebagai antigen (virus atau bakteria) yang mati atau yang dah dilemahkan akan disuntik ke dalam badan atau ada juga yang diberikan secara oral (makan). Selepas itu, badan akan bertindak balas...

PERIOD PAIN 0

Makanan Yang Jadikan Senggugut Jadi Lebih Teruk

Period, memang normal untuk perempuan. Sakit sebab period juga normal untuk sesetengah perempuan. Yang tak pernah kene senggugut, memang sungguh bernasib baik. Sangat bernasib baik sebenarnya. Sebab boleh dikatakan senggugut ni hampir sama sikit dengan rasa sakit nak beranak. Huhuhuhuhu. Sakit kramp ni disebabkan oleh penghasilan hormon prostaglandins yang menjadikan rahim kejang dan berkontraksi. Tapi...

coconut-oil2 1

Rupanya Minyak Kelapa Minyak Masak Terbaik, Bukan Minyak Kelapa Sawit

Kontroversi tentang minyak masak. Rupanya minyak kelapa minyak terbaik, bukan minyak sawit. Isu ni merupakan perbincangan berat. Dan sehingga kini memang sangat ramai yang comfuse sangat mana satu minyak yang baik. Saya dulu ingatkan lemak tepu tu la jahat, sebab perkataan “tepu” tu menjadikan saya pikir lemak tu akan mendap dalam darah. Hahaha. Sungguh naif!...

6 0

Panduan Guna Minyak Masak Yang Betul

Bahaya Menggunakan Minyak Masak Berulangkali Ketahui cara memasak yang sihat dengan menggunakan minyak masak. Bahaya jika salah guna. Kita biasanya menggunakan minyak masak kelapa sawit. Minyak ni lah yang jadi medium perpindahan haba kepada makanan semasa proses menggoreng. Minyak masak yang berkualiti akan hasilkan makanan yang bukan saja cantik, tapi menarik, rangup dan sedap rasanya....

foods-that-cause-acne-754x400 1

Makanan Sebabkan Jerawat Saya Meriah Selepas Raya??!

Siapa lepas raya ni jerawat naik mencanak-canak subur di ladang muka dan tiada tanda rasa nak surut pon? Kadang-kadang kita dalam denial, yang mana memang ada sesetengah makaan yang boleh buatkan jerawat kita semakin teruk. Well, memang ada orang dianugerahkan kulit yang cantik, dan ada juga yang bernasib kurang baik, memiliki kulit yang super duper...

minum air kelapa ibu mengandung 2

5 Sebab Kenapa Ibu Hamil Harus Minum Air Kelapa

Tengok orang jual air kelapa tepi jalan pon boleh terliur. Lagi-lagi bila panas terik. Ibu mengandung memang selalu tertanya-tanya, boleh ke? Selamat ke? Tak bahaya untuk baby? Air kelapa bukan setakat hilangkan haus, tapi banyak pulak tu faedah dari sudut perubatan. Untuk ibu mengandung, insyaAllah sangat selamat. 1. Hilangkan Loya dan Rasa Nak Muntah Biasanya...

13581713-Durian-k-stliche-tropische-Frucht-in-Obststand-Thailand-Stockfoto 1

Fakta Mengejutkan Tentang Durian

Tak terpikir pon durian ni macam-macam ada. Orang tak suka durian pon akan nak makan jadinya lepas tahu ni. Musim-musim durian ni masih belum habis. Ade gerai-gerai yang siap sediakan tempat duduk untuk makan kat situ lagi. So tak dehal lah untuk penggemar durian (especially yang pasangannya tak suka durian) untuk makan Raja Buah ni....

Studio shot of young woman working in office covered with adhesive notes 1

Tips Urus Masa Ibu Bekerja Yang Ada Part Time Bisnes

Zaman sekarang ni, kita tak boleh terlalu bergantung kepada comfort zone yang kita ada. Kalau rasa selesa sangat dalam comfort zone, cepat-cepat la keluar ya. Sentiasa lah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Terlintas di FB dari wall FB Puan Ainon Mohd (seorang usahawan dan penulis yang kreatif dan aktif. Beliau adalah pengasas yang menubuhkan syarikat PTS...

cholesterol 1_579625381389633 0

Golongan Yang Berisiko Ada Kolestrol Tinggi

Adakah kita ni sebenarnya termasuk dalam golongan yang berisiko tinggi menghidap penyakit No 1 Malaysia ni. Siapa Yang Berisiko Mengidap Kolestrol Tinggi? 1. Orang Yang Merokok Rokok sebenarnya merosakkan dinding dinding dalam salur darah kita, jadikan salur darah kita tu luka-luka dan tak sihat. Bila ia jadi luka dan tak sihat, lemak-lemak jahat LDL ni...

98371979 0

8 Makanan Yang Boleh Turunkan Kolesterol Tinggi

Kali ni jom kita berkongsi tentang makanan yang boleh turunkan kadar kolesterol yang tinggi dalam badan kita. Tak banyak kita ubah, sikit pon jadilah sebagai permulaan. Tapi bagus kalau kita maksimumkan pengambilan makanan jenis ini. Bukan semestinya mahal pon makanan ni, tapi memang kadang kita tak suka jenis makanan sihat ni. Jenis makanan yang tak...

tak nak buncit masa raya 2

Tips Supaya Tak Buncit Membulat Selepas Beraya

Sebulan dah pun berlalu berpuasa di mana kita dah nyahtoksinkan badan kita. Tapi, bila raya, kita dihidang pula dengan pelbagai juadah enak dan lazat. Rambang mata, dah kenyang pon nak makan jua. Elok-elok dah fit masa bulan puasa, naik berganda pula masa raya. Raya pertama dah nampak perutt mula ke depan.Sesia je jaga makan masa...

mengantuk semsa memandu 1

Bahaya Minum Energy Drink Untuk Tambah Tenaga Kepada Badan

Raya-raya ni memang laku keras energy drink ni. Station minyak laaa selalu jual benda ni. Maklumlah nak memandu berjam-jam balik kampong, nak tambah tenaga dan tak nak mengantuk masa driving. Sebab mudah dicapai dan harganya pon berpatutan, dengar ia kononnya boleh hilangkan mengantuk dan bagi tenaga, memang berpusu-pusu la orang beli. Perasan tak memang dah...

BEza butercup dan pure butter 9

Buttercup Bukan Mentega – Beza Butter dan Sapuan Minyak Sawit

Buttercup is Not Butter! Musim-musim nak raya ni pakat belaka nak buat kuih raya. The major reason saya suka buat kuih sendiri adalah sebab bende alah ni – bahan utama dalam kuih raya dan juga kek iaitu BUTTER. Buttercup, sangat famous dan memang muraaaahh compare dengan jenama lain. Pergi je ke mana-mana pasaraya macam giant,...

TIPS BIBIR MERAH DI PAGI RAYA 1

5 Petua Mendapatkan Bibir Merah Semulajadi Di Pagi Raya

Bestnya kan kalau bibir semulajadi merah. Tak payah nak beli lipstick bagai. Merah semulajadi memang cantik dan menarik. Lagi-lagi lah kalau kulit kita cerah. Ada orang memang lahir dengan bibir yang merah dan mungil, ada juga yang lahir dengan bibir semulajadi agak gelap. Tapi ada juga yang asalnya ada bibir merah tapi dok gatai hisap...

TIPS DUDUK DALAM CAR SEAT 2

Tips Anak Seronok Duduk Dalam Carseat Tanpa Meragam

Memang kita dengar selalu orang akan cakap susahnya nak masukkan anak dalam car seat. “ Anak saya tak suka car seat langsung” “Anak saya asyik melalak la dalam car seat, memang tak boleh” “Anak saya pandai keluar dari car seat la” Di Malaysia belum ada penguatkuasaan lagi berkenaan penggunaan car seat ni. Tapi Timbalan Menteri...

mahram 0

3 Tips Sangat Berkesan Elak Bersalam Dengan Bukan Mahram

Terkadang masyarakat kita lebih mengutamakan adat dan budaya berbanding agama. Lebih mengagongkan ke”Melayu”an berbanding ke”Islam”an. Walhal melanggar adat dan budaya tidaklah membawa dosa sedangkan melanggar aturan agama adalah berdosa di sisi Allah SWT. Raya bakal tiba, dan budaya bersalam sangat sinonim dengan masyarakat Melayu yang kaya dengan budi pekerti dan sopan santun. Menyantuni orang tua...

tips menyusu sambil beraya 1

Tips Menyusukan Anak Di Tempat Awam

Raya dah nak dekat. Mak mak yang memang menyusukan susu badan agak gelisah; “Macam mana lah nak susukan baby masa tengah beraya rumah orang nanti”. Untuk mak veteran (haha) dan mak-mak beranak lebih dari seorang yang dah memang otai breastfeeding, takde masalah. Tapi mak-mak baru beranak satu ni, sure ada terlintas sikit kat kepala risaunya...

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.