Tips Keluarga Sihat

menggigit kuku 0

Kenapa Orang Sering Menggigit Kuku?

Salah satu kebiasaan yang dilakukan tanpa kita sedar adaah tabiat menggigit kuku. Dalam bahasa medical, ia dipanggil sebagai Onikopagia (onychophagia) dan biasanya ia dilalku semasa sedang bosan, stress, tegang, takut, cemas, dan sebagainya. Kite boleh tengok mereka ni kadang-kala masa tengah meeting, tengok tv, tonton perlawanan bola dan ada yang masa nak interview kerja pon...

Kelebihan Tidur Siang 0

Kelebihan Tidur Siang, Berita Baik Untuk Mereka Yang Suka Tidur

Berita baik untuk mereka yang suka tidur. Hahaha. Kali ni nak cerita pasal kelebihan tidur siang dan kenapa ia penting. Berbanding dengan minum air kopi untuk segarkan badan pada waktu tengah hari, tisur siang sebenarnya lebih effective. Jom tonton video di bawah. Tidur siang yang sihat adalah antara jam 1.00 – 3.00 petang yang tidak...

tips hilangkan bibir kering dan berdarah ketika puasa 0

6 Tips Merawat Bibir Kering, Pecah Dan Berdarah Ketika Berpuasa

Bila masuk bulan puasa Ramadhan, cuaca bertambah terik, panas dan kering. Jika selama ni minum air banyak sepanjang siang, kini siang memang berdahaga. Hanya boleh minum air waktu malam sahaja. Jadi ada sesetengah orang yang masih belum dapat adapt dengan jadual pertukaran makan dan minum akan rasa lebih kering dan ter-dehidrat (kurang air). Jika hari biasa...

Screenshot 2015-06-12 01.49.35 0

Perasmian Bangunan R&D Baru Shaklee, Pleasanton, California

Pada 20 April 2015, Shaklee telah meningkatkan lagi prasarana R&D nya dengan membuka sebuah pusat penyelidikan baharu yang dinamakan sebagai Dr. Forrest C. Shaklee Global Innovation Center, dan terletak di Pleasanton, California, berdekatan dengan Headquaters Shaklee. Pusat penyelidikan yang baru ini menempatkan seluruh warga kumpulan Shaklee Research and Development untuk meningkatkan lagi sinergi dan produktiviti...

osteoporosis vitamin untuk tulang dan sakit sendi 0

Kenapa Wanita Lebih Mudah Kena Osteoporosis Berbanding Lelaki?

Kali ini saya ingin bercerita lagi sekali pasal osteoporosis. Bukan apa, sejak pernah diagnose critically calcium defiency pada umur 25 tahun, saya sangat-sangat takut dengan osteoporosis. Waktu itu baby 3 kg pon saya tak mampu angkat, seakan renjatan elektrik pada tangan saya (pergelangan) dan doktor terpaksa beri saya high dose kalsium. Jadi, adalah lebih baik...

Screenshot (23) 0

Ahli Sukan Terkemuka Yang Mengamalkan Produk Shaklee

Sukan Olimpic sangat lah strict dan sangat menitik beratkan bahan dan kandungan yang diambil oleh atlet. Sekiranya ada atlet yang makan ubat sekalipun, kandungan dadah yang ada dalam ubat akan sangat mempengaruhi prestasi sukan mereka dan boleh menyebabkan unsur meragukan dari segi prestasi atlet. Sebab itu lah kita sering dengar jika ada atlet yang disyaki...

Vitamin untuk angkasawan 0

Vitamin Terbaik Sehingga Dibawa Oleh Angkasawan Nasa Mark Kelly

Siapa Commander Mark Kelly? Mark Edward Kelly dilahirkan pada 21 February 1964 merupakan seorang bekas angkasawan Amerika, seorang jurutera dan juga Kapten kepada U.S. Navy  (Rujuk sini http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Kelly). Beliau pernah dipilih menjadi pilot kepada NASA Space Shuttle pilot pada tahun 1996 dan misi STS-108 adalah misi pertama beliau adalah pada tahun 2001. Beliau mengemudi  STS-121...

bahaya dosage tinggi vitamin c sakit buah pinggang 0

Kenapa Makan Vitamin C 1000 mg Atau Lebih Adalah Membazir?

Terlalu banyak kajian saintifik yang kata jika mengambil terlalu banyak Vitamin C, adalah berbahaya untuk kesihatan. Upper limit untuk pengambilan Vitamin C yang disarankan adalah 2000 mg. Jika terlalu banyak (megadoose), macam-macam komplikasi dikatakan boleh berlaku, (namun banyak kajian masih pending lagi tentang berapa banyak yang dikatakan banyak tu). Kita sedia maklum yang kita ni...

tanda anda perlu detox macam mana nak detox darah usus perut 3 0

9 Tanda Badan Anda Perlu Detox

Kalau selalu rasa macam lemah tak bermaya dan rasa ada benda tak kena dengan badan, tapi tidak pun demam, mungkin itu adalah petanda yang badan kita tu perlukan kesegaran, perlukan refreshment dan perlukan overhaul. Selama kita hidup berhari-hari, berbulan-bulan dan bertahun-tahun, terlalu banyak bahan kimia yang masuk tak kiralah melalui makanan mahupun persekitaran mahupun barang yang...

Perlu ke makan vitamin kenapa kena makan 0

Perlu Ke Makan Vitamin dan Supplement?

Soalan ni memang akan jadi perdebatan dari ramai orang yang berselisih pendapat dan juga ideology. Tetapi kenyataannya adalah, terlalu banyak antara kita yang sendiri pon tak nak mengaku dan in denial bahawa sebenarnya tak mampu pon dan tak dapat pon nutrisi yang betul-betul seimbang. Ya mungkin kita “rasa” macam dah cukup baik dah makan berkhasiat....

Screenshot 2015-04-14 00.25.49 0

Minyak Ikan Terbaik, Jauh dari Bahan Kimia Dan Toksin

Bukan mudah nak carik minyak ikan yang terbaik, lagi-lagi dok memikirkan nak beri pada anak-anak kita yang masih kecil. Sebab kebanyakan minyak ikan mempunyai kandungan toksik dan PCB (polychlorinated biphenyls) yang tinggi. Kenapa Kita Perlu Minyak Ikan? Sebab minyak ikan dan supplement minyak ikan kaya dengan asid lemak Omega-3 yang sangat bagus untuk pesakit jantung,...

food-cravings q 0

4 Vitamin Yang Boleh Kurangkan Selera Makan

Ramai yang cuba berdiet akan cuba kurangkan ambil nasik dan gula. Tapi, tak ramai yang berjaya. Lapar pada nasik! Lapar pada roti! Menggigil tak dapat makan nasik! Maklumlah, dah selama membesar ni memang nasik adalah makanan ruji, nak tinggalkan makan tu memang jenuh dan rasa tak mampu. Kalau nekad sekalipon, bertahan 2, 3 hari tapi...

Herbal-Blend 3

Minyak Urut Semulajadi Yang Tak Berminyak – Herbal Blend

  Krim yang memberikan kesan penyejukan, mengandungi menthol dan diperkaya dengan ekstrak semula jadi, termasuk rosemary, chamomile, minyak jagung, dan salvia untuk menyuburkan kulit. Formula yang langsung tak berminyak menjadikan kulit lembut dan segar. Sesuai untuk melegakan kulit yang kering, pecah-pecah dan kasar kulit termasuk kulit-kulit keras yang ada pada lutut, siku dan kaki. Bahan...

IMG_2869.PNG 0

Ibu Muda Ini Tak Lalu Makan ESP Shaklee

  Saya juga begitu dahulu. Dahulu, saya mulakan pengambilan Shaklee sebab susu ibu saya tak banyak, tetapi demand anak saya pulak sangat banyak waktu tu. Bukan apa, anak saya pernah formula feed sebab dimasukkan ke Icu, maka dia dah belajar bottle yang flow nya laju. Sebab tu bila saya perah susu ibu sekalipon, dia demand...

:D 0

3 Cara Mudah Menghilangkan Bintik Hitam Dan Blackhead di Rumah

Siapa la yang tak rimas dengan lambakan blackhead dan whitehead pada muka kan. Lagi-lagi laaaa yang kat keliling hidung tu, dan di sebalik hidung tu. Bukan setakat hitam, malah timbul-timbul pulak tu. Blackhead ni adalah masalah kulit yang mana ia biasanya timbul kecik-kecik dan disebabkan oleh folikel bulu roma yang tersumbat. Makin lama kalau dibiarkan,...

:D 0

Tak Larat Dah Makan Ubat Gastrik Dan Ambil Suntikan Tahan Sakit?

Seorang gadis muda ada hubungi saya (Anie) untuk sakit gastrik yang beliau deritai sejak sekian lama. Muda lagi umurnya, baru sekitar 25 tahun, tapi macam-macam sakit yang dideritainya. Salah satu nya adalah gastrik teruk. Beliau kata, sakitnya sampai terpaksa selalu jumpe doktor, hampir setiap hari. Memang mulanya saya ingat beliau cerita lebih-lebih sangat, tapi memang ia...

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.